A pawn for nothing....

In de partij  welke ik tegen Derek speelde op 12-10 is na 7 zetten vanuit het Scandinavisch de Panov variant van de Caro Kann ontstaan.( diagram 1 ) Om de druk op c3 op te voeren speelde ik 7.....Pe4, daar waar het veiliger was geweest om kort te rokeren. Derek liet het E4 paard terecht ongemoeid en  rokeerde kort. Het nemen op c3 zag er aantrekkelijk uit waarbij de witte zet La3 in de berekening was meegenomen. Ik had bekeken dat mijn loper, na het nemen op C3 via A5 en C7 terug kon in de stelling om uiteindelijk de witte loperlijn vanuit A3 te kunnen onderbreken en de rokade mogelijk te maken.

Het nemen van de toren op A1 ( diagram 2) leek me te gevaarlijk en liet m'n broodnodige zwartveldige loper verdwijnen. Dat durfde ik niet aan.

Kort gezegd was het nemen van de pion op c3 een zet die ervoor zorgde dat ik , tegen een alleskunner als Derek , vanaf dat moment achter de feiten aan moest gaan lopen. Het plan om via A5 naar C7 te komen werd nog wel uitgevoerd, maar de druk over de inmiddels open c lijn werd te groot en onhoudbaar. Van rokeren is het al helemaal niet meer gekomen en na 16 zetten gooide ik de handdoek.( diagram 3)

Ton van Nieukerke